ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Papinstva i zločini » Pedofili, sadisti i masovni ubojice: Deset najgorih papa u povijesti

Pedofili, sadisti i masovni ubojice: Deset najgorih papa u povijesti

Index.hr

Piše: B. La.
ponedjeljak, 11.2.2013. 21:30

Pedofili, sadisti i masovni ubojice: Deset najgorih papa u povijesti

Foto: Press/Wikipedia

ODLAZAK Pape Benedikta XVI. mnoge je šokirao, jer radi se o drugom takvom potezu u povijesti, međutim, sve je to sitnica u usporedbi s onim što se događalo kroz povijest, a pikanterije iz njegove biografije jednostavno se ne mogu mjeriti sa suludim ispadima njegovih prethodnika.

Ekipa stranice Oddee proučila je dosjee papa kroz povijest, a ovih deset našlo se na samom vrhu.

Stjepan VI.

Njegova je “karijera” kratko trajala (896.-897.), ali u tom se vremenu uspio nametnuti kao jedan od najluđih. Naime, pred crkveni je sud izveo svog prethodnika, Formozija, ali postoji jedan “mali” detalj koji valja spomenuti – njegov je prethodnik bio mrtav osam mjeseci.

To Stjepana VI. nije spriječilo da Formozija izvuče iz grobnice, odjene ga u papinsku odoru i pripremi ga za “zombi suđenje”. Budući da mrtvac nije mogao odgovoriti na pitanja suda, proglašen je krivim, a njegovi su ostaci, nakon što ih se vuklo ulicama Rima, bačeni u Tiber.

Sergije III.

Sergije III. papa je postao 897., a njegovo papinstvo postalo je “popularno” zahvaljujući još jednom suđenju Formoziju, početkom “pornokracije” (vladavina bludnica), ali i optužbama da je ubio svog prethodnika i ljubovao s udatom Marozijom, kćerkom Teodore koja je opisana kao “besramna kurva koja je Rimljanima vladala kao muškarac”, s kojom je dobio sina koji je, vjerovali ili ne, također postao papa.

Njegov je pontifikat opisivan kao “očajan i sramotan”, a kada pogledate njegov dosje, taj nas opis posebno ne iznenađuje.

Benedikt IX.

Benedikt IX. bio je papa od 1032.-1044., još je malo “papio” 1045., a odlučio se i za “treću sreću” pa je odradio godinu dana 1047. Smatraju ga jednim od najkontroverznijih papa u povijesti jer svoje je papinstvo doslovno prodao 1044. Vratio se 1045. na mjesec dana pa je ponovno napustio “funkciju” (neki pretpostavljaju da se u tom vremenu oženio) tako što ju je, pogađate, ponovno prodao i to svom kumu za 650 kilograma zlata.

Dvije godine kasnije, ponovno se vratio, ali kasnije je protjeran iz Rima, a pratio ga je loš glas jer navodno je bio sklon homoseksualnim susretima i izletima u bestijalnost.

Ivan XII.

Nazivali su ga razvratnikom, ubojicom i štovateljem Sotone, a nije mu bilo strano ni silovanje, incest i ljubovanje s muškarcima. Ukratko, Ivan je bio pravi “party animal”.

No, zašto stati na tome? Oslijepio je svog ispovjednika, kastrirao kardinala, Lateransku palaču pretvorio u javnu kuću, krao milodare, nazdravljao Sotoni, kockao i sakatio sve koji su mu se usprotivili. A kako je živio tako je i napustio ovaj svijet. 964. ubio ga je suprug jedne od žena s kojima se zabavljao.

Lav X.

Iako nije na glasu kao “bad boy” kao mnogi s ove liste, Lav X. ili Giovanni di Lorenzo Medici proglašen je papom 1513. godine, a upravo je on čovjek koji je uveo revolucionarnu ideju kupovine oprosta grijeha.

Ipak, neki ga i danas smatraju renesansnim čovjekom koji je, između ostalog, sponzorirao Michelangela i Raphaela te izgradio Baziliku sv. Petra.

I dok su njegovi prethodnici činili zločine, Lav ih je opraštao, a svom je bratu navodno rekao: “Budući da nam je Bog dao ovo papinstvo, uživajmo u njemu”. No, da ne bude zabune, njegovi neistomišljenici znali su skončati misteriozno otrovani hranom.

Aleksandar VI.

Orgije, nepotizam, incest i snaženje utjecaja obitelji Borgia. Da, njegovo je prezime Borgia i on je jedan od najkontroverznijih papa renesanse. Prezime koje je s vremenom postalo sinonim za sve negativno što se vezalo za papinstvo.

Imao je najmanje devetero djece, neke i s vlastitom kćeri Lukrecijom, masovna ubojstva neistomišljenika također mu nisu bila strana, a tko masovno ubija, bez problema krade, lažno optužuje i često orgija s malim golim dječačićima koji su iskakali iz velikih torti.

Nakon smrti, njegovo tijelo tek kratko je boravilo u Bazilici sv. Petra, nakon čega je ekspresno prebačen u drugu crkvu.

Inocent VIII.

Ako ste tražili krivca za inkviziciju, pronašli ste ga. Najmračnije razdoblje katoličanstva zasluga je Inocenta koji je odobrio mučenje kao sredstvo “cijeđenja” priznanja hereze.

Agresivno je primjenjivao filozofiju “cilj opravdava sredstvo”, a instrumenti i metode koje su se koristile prilikom mučenja, u najmanju su ruku poremećeni. Naravno, valja spomenuti kako je velik dio mučenih bio nevin. Jedan od najpoznatijih mučenika bio je Galileo kojeg je Crkva optužila zbog, njima sulude, tvrdnje da se Zemlja vrti oko Sunca.

Urban VI.

Urban VI. bio je papa od 1378.-1389., a bio je na glasu kao čovjek sklon izljevima bijesa. Kardinali koji su ga izabrali brzo su shvatili da su učinili veliku pogrešku i izabrali drugog papu, ali to Urbana nije zasmetalo pa je promijenio ime i osnovao drugi papinski sud u Avignonu u Francuskoj.

No, nije mogao prijeći preko izdaje kardinala pa ih je zatvarao i brutalno mučio, a mučiteljima se žalio kada krici mučenika nisu bili dovoljno glasni. Mnogi povjesničari tvrde da je čovjek bio najobičniji luđak.

Bonifacije VIII.

Bonifacije je “pravi primjerak”, koji nije okolišao kada je bila riječ o organiziranju masakra u Palestrini, koji je 1297. odnio preko šest tisuća žrtava. A kada nije organizirao masovne pokolje, volio je grupnjake. Posebno su mu dragi bili odnosi s majkama i kćerima.

Naravno, pedofilije nije nedostajalo, a Bonifacije je čak i u tom vremenu bio na zlu glasu i smatrali su ga najgorom vrstom pervertita. Zahvaljujući svojim “podvizima”, zaslužio je mjesto u Danteovoj “Božanskoj komediji” i to u osmom krugu pakla.

Julije II.

Iako je upravo on zaslužan za Švicarsku gardu, zabranu kupovanja crkvenih položaja i angažman Michelangela u Sikstinskoj kapeli, ujedno je i prvi papa kojem je otkriven sifilis.

Naime, Julije je volio prostitutke, a jedna od njih prenijela mu je i sifilis koji ga je na kraju toliko uništio da na Veliki petak 1508. zbog brojnih rana nije mogao otkriti noge vjernicima kao bi ih, prema tradiciji, ljubili.

Međutim, Julija smo ostavili za kraj kao najblažeg među vojskom pedofila, sadista i masovnih ubojica.

http://www.index.hr/black/clanak/pedofili-sadisti-i-masovni-ubojice-deset-najgorih-papa-u-povijesti/661993.aspx


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: