ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Žrtve crkvi » Silovanja žena koje počine biskupi i svećenici

Silovanja žena koje počine biskupi i svećenici

Upravo u novije vrijeme učestali su izvještaji o seksualnim zločinima muškaraca svećenika nad ženama. Prema „Der Spiegel“ (br.13/2001.) već početkom milenija postojali

Scan10192su izvještaji iz 23 zemlje svijeta o zločinima prema kojima su katolički biskupi i svećenici silovali redovnice ili druge žene ili ih prijetnjama prisiljavali na seks. Koliki bi mogli biti ti mračni brojevi?

Nisu li to posljedice muško crkvenih poduka koje preziru žene?
Desetljećima se u Saveznoj Republici Njemačkoj smatralo da se supruge „ne mogu silovati“. Do svibnja 1997. bračno silovanje i bračna seksualna prisila nisu bili kažnjivi. Kažnjivi su bili samo izvanbračno silovanje ili prisila. Međutim, tijelo supruge moralo je neograničeno biti na raspolaganju njezinu suprugu – jedna od mnogih posljedica crkvenog nauka da je žena pokorna mužu kao svojoj „glavi“.

Koliko patnje su žene time morale podnositi – ne samo tjelesnog bola nego i duševnu okrutnost, podcjenjivanje i apsolutno poniženje?

S kojim pravom Crkva uopće izgovara riječ „žena“ sve dok svoje crkvene učitelje i crkve-

ne oce koji su naučavali takve nesvete, zapravo zlokobne izjave o ženama, službeno ne proglasi svrgnutima a onima među njima koji su „proglašeni svetima“ ne „oduzme svetost“?

Sve dok papa kao poglavar te institucije ne ukine diskriminaciju žena u crkvenoj povijesti, njegove izjave nisu ništa drugo nego riječi, kada si, na primjer, papa Franjo želi više „ženskog genija“ u prevladavanju globalnih problema, kao u jednoj poruci ženama 22. svibnja 2015. Doslovno: „Neka vaš rad prije svega bude obilježen profesionalnom kompetencijom, bez vlastitih interesa ili površnog aktivizma, nego s velikodušnom predanošću.“

Žene trebaju ostale hrabriti „da na društvenim razinama promiču tankoćutnost, razumijevanje i dijalog, i utjelovljujući milosrđe i nježnost u naš svijet donose pomirenje i jedinstvo. Sve je to dio ’genija žene’, koji je toliko potreban našem druš- tvu.“ (vatican.va)

Budući da je vatikanska Crkva odavna isključila „genij žene“ i osudila ga na šutnju i budući da je odavna suzbijala „profesionalnu kompetenciju“ žene, njezinu „tankoćutnost“ i „razumijevanje“, također i zbog toga je stanje našeg svijeta takvo kakvo je danas: nema jedinstva ni pomirenja, posvuda vlada rat: rat između narodâ a također i rat protiv životinja i Majke Zemlje. Svijet je obilježen težnjom za vlašću i sebičnošću – to su posljedice crkvenog nauka što su ga konstruirali muškarci.

Vatikanska Crkva nema nikakve veze s Isusom iz Nazareta, koji nije osnovao Crkvu, niti vatikanska muška Crkva ima ikakve veze s dostojanstvom jednakosti žene i muškarca kao Božjih kćeri i sinova.

Citat iz knjige: Rehabilitacija Krista Božjeg

Autori: Martin Kubli, Dieter Potzel, Ulrich Seifert

Tekst priredio: Aris Kostadinov

Karikatura: Robert Ivanović

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: