ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Krvav novac » Sud odlučio: Italija mora tražiti vraćanje poreznog duga od Vatikana

Sud odlučio: Italija mora tražiti vraćanje poreznog duga od Vatikana

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/sud-odlucio-italija-mora-traziti-vracanje-poreznog-duga-od-vatikana/2040639.aspx
HINA

Foto: EPA

ITALIJA mora tražiti od Vatikana plaćanje poreznog duga koji je nastao tijekom više godina nepropisnim proširenjem poreznih olakšica na komercijalne nekretnine, presudio je Sud pravde Europske unije.

Godine 2012. Europska komisija utvrdila je da porezna olakšica za nekretnine Vatikana u Italiji nije u skladu s propisima, ali nije naložila Rimu da od Vatikana traži povrat nepropisne državne pomoći.

 

“Nemoguće izračunati visinu duga”

Pri donošenju takve odluke Komisija je prihvatila argument da je “apsolutno nemoguće” izračunati visinu poreznog duga Vatikana zbog nepotpunih katastarskih knjiga i informacija u poreznoj bazi podataka.

Sud pravde Europske unije poništio je danas tu odluku, napominjući da je Bruxelles trebao ispitati mogućnost barem djelomičnog povrata nepropisne talijanske državne pomoći Vatikanu.

Presuda podrazumijeva da Vatikan više nije izuzet od obveze povrata nepropisne državne pomoći, ali njezin iznos i dalje nije utvrđen.

Suci europskog suda donijeli su presudu na temelju žalbe osnovne škole Montessori u Rimu i vlasnika pansiona na povlašteni porezni tretman škola i hostela u vlasništvu Vatikana.

Duga bitka

Prema izvješću novinske agencije ANSA, neimenovani su vlasnici škole izjavili: “Jako smo sretni, bila je to duga bitka, ali David je na kraju pobijedio Golijata.”

Prema talijanskim zakonima, vjerske institucije oslobođene su obveze plaćanja poreza na “nekomercijalne nekretnine” poput crkava i sportskih klubova.

Ta se olakšica primjenjivala i na hostele, škole i bolnice u vlasništvu crkve, koji su poslovali kao poduzeća, a ne kao neprofitne ustanove. Talijanske su vlasti zatvorile tu rupu u zakonu 2012. godine, napominje novinska agencija dpa.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d bloggers like this: