ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Žrtve crkvi » Kardinal Puljić nesvjesno je ocrtao problem, kaže da se Crkva u BiH hrabro obračunala s pedofilima. A nitko nije završio na sudu

Kardinal Puljić nesvjesno je ocrtao problem, kaže da se Crkva u BiH hrabro obračunala s pedofilima. A nitko nije završio na sudu

Izvor: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/kardinal-puljic-nesvjesno-je-ocrtao-problem-kaze-da-se-crkva-u-bih-hrabro-obracunala-s-pedofilima-nitko-nije-zavrsio-na-sudu/

Vrhbosanski nadbiskup danas je potvrdio kako su i djeca zlostavljana i u Bosni i Hercegovini

22.02.2019

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je u petak kako je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici ali je dodao kako je toga bilo “vrlo malo” te kako se Crkva u BiH s tim problemom odmah i odlučno suočila.

 

“U BiH je, na žalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo (to) uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna”, kazao je kardinal Puljić u Vatikanu u izjavi za regionalnu televiziju N1.

Vrhbosanski nadbiskup je među sudionicima skupa o prevenciji svećenićkog seksualnog zlostavljanja djece kojega je sazvao papa Franjo. Kardinal Puljić je podsjetio kako je Sveti Otac pozvao da se s ovakvim zlodjelima Crkva hrabro suoči, prizna zlo koje je počinjeno i očisti svoje redove od zlostavljača.

‘Problem je u nedefiniranim zakonima’

“Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zloporabi djece”, kazao je kardinal Puljić dodajući kako je najvažnije raditi sa žrtvama a zatim poduzeti sve da se slična zlodjela ne bi ponavljala.

Na pitanje je li neki od slučajeva seksualnog zlostavljanja djece kojega su počinili svećenici završio pred sudovima u BiH kardinal Puljić je odgovorio niječno.

Kazao je kako je problem u nedefiniranim zakonima i nesređenom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Sada se čekaju upute i odluke Svete kongregacije pa će onda i u Crkvi u BiH odlučiti što dalje činiti.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: