ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Ljudska prava » Treći čovjek Crkve proglašen krivim za pedofiliju. Zlostavljao dječake u zboru

Treći čovjek Crkve proglašen krivim za pedofiliju. Zlostavljao dječake u zboru

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/treci-covjek-crkve-proglasen-krivim-za-pedofiliju-zlostavljao-djecake-u-zboru/2066804.aspx

Hina, R.I.

AUSTRALSKI kardinal i rizničar Vatikana George Pell (77) je na sudu u Melbourneu proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dva desetljeća.

 

Porota je Pella proglasila krivim 11. prosinca prošle godine nakon četverotjednog suđenja, a presuda je objavljena danas, nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvješćivanje o Pellovom suđenju ukinuo glavni sudac Peter Kidd.

Zlostavljao dječake u zboru

Kardinal Pell, kojeg često nazivaju “Rizničarom Vatikana”, zbog njegove funkcije pročelnika Tajništva za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale sv. Patrika u prostorijama crkve prije 22 godine.

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Treći čovjek Crkve

Pell je postao najviše pozicioniran dužnosnik Vatikana kojemu se sudilo za seksualno zlostavljanje, no Vatikan još nije prokomentirao presudu.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegovo mjesto će zauzeti neki drugi kardinal iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.

Kardinal, koji je pušten uz jamčevinu, na sud će se vratiti početkom ožujka kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.

Batarelov prijatelj

Pell je 2015. godine u Zagrebu vodio misu na proslavi crkvene svetkovine Majke božje od Kamenitih vrata.

Tom prilikom je susret s njim zabilježio i Vice John Batarelo, koji je fotografiju s Pellom objavio na Facebooku. Batarelo je istaknuti član zaklade Vigilare, ali i jedan od organizatora Hoda za život.

1993. stao uz svećenika kojem se sudilo za zlostavljanje

Pellova povezanost s pedofilskim skandalima seže više od dva desetljeća unatrag. Kako javlja The Washington Post, Pell je 1993., u vrijeme kad je bio pomoćni biskup u Melbourneu, zgrozio javnost prateći australskog svećenika Geralda Ridsdalea na suđenje zbog seksualnog zlostavljanja dječaka u njegovoj župi. Kako je sam kasnije priznao, bio je uz Ridsdalea jer su se on i njegovi nadređeni nadali da će njegova prisutnost ublažiti presudu. Pell i Ridsdale godinama su zajedno služili u gradu Ballaratu u Victoriji.

Ridsdale je priznao krivnju i osuđen je, a uskoro su i Pella mediji počeli optuživati da je prikrivao izvješća o seksualnom zlostavljanju od strane australskih svećenika – ali i da je sam zlostavljao djecu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: