ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Žrtve crkvi » Kako je 2018. godina postala godina iz pakla za rimokatoličku crkvu

Kako je 2018. godina postala godina iz pakla za rimokatoličku crkvu

Izvor: https://edition.cnn.com/2018/12/28/world/catholic-church-2018/index.html

CNN World

Daniel Burke, urednik CNN-a

Ažurirano 0540 GMT (1340 HKT) 29. prosinca 2018

Ugledni kardinal podnio je ostavku u sramoti. Veliki porotnici optužili su stotine katoličkih svećenika za tajno zlostavljanje djece. Bivši vatikanski veleposlanik pozvao je samog papu da podnese ostavku.

 

Dovoljno je da ju je kardinal u New Yorku Timothy Dolan nazvao katoličkom crkvom “ljeta pakla”.

Kardinal je možda bio pretjerano optimističan.

Zapravo, paklena crkva započela je u siječnju, kada je papa Franjo snažno branio čileanskog biskupa kojeg je promovirao. Kasnije se morao ispričati i prihvatiti biskupovu ostavku.

No, skandal seksualnog zlostavljanja u svećenstvu ne pokazuje znakove ublažavanja, s federalnom istragom i istraživanjima u 12 država i Distriktu Kolumbija u radu.

Papa je sazvao sastanak biskupa iz cijelog svijeta u Rimu od 21. do 24. veljače, rekavši kako želi da se crkva zajedno s tim skandalom pozabavi. No katolici i službenici za provedbu zakona, kako se čini, gube strpljenje s crkvenom hijerarhijom.

“Katolička crkva se ne može sama policija”, rekla je Lisa Madigan, državna odvjetnica Illinois, najavivši da su katolički vođe zadržali imena 500 članova svećenstva optuženih za zlostavljanje.

Institucionalna kriza u crkvi odražavala se individualnim traženjem duše, dok su se američki katolici pitali trebaju li ostati u crkvi. Godine 2018. roditelji su izazivali svećenike na misi, istaknute katolike pozivajući vjernike da uskrate donacije i roditelje koji brinu da li su njihova djeca sigurna u sakristiji.

Jedan katolički povjesničar nazvao ju je najvećom crkvenom krizom od reformacije 1517. godine.

Evo vodiča kako je Katolička crkva stigla do te točke 2018. godine:

Siječanj

Papa je godinu započeo isprikom žrtvama seksualnog zlostavljanja u Čileu, gdje je izazvao bijes time što je rekao da nije vidio “dokaz” protiv biskupa Juan Barrosa, koji je optužen za prikrivanje zlostavljačkog svećenika.

Francisov glavni savjetnik o tom pitanju, kardinal Sean O’Malley iz Bostona, nazvao je papine komentare “izvorom velike boli” za preživjele seksualno zlostavljanje od strane svećenika.

Barros je odbacio optužbe i Papa ga je nastavio braniti, čak i kad je uputio vatikanskom savjetniku za seksualno zlostavljanje u Čile da istraži te optužbe.

Veljača

Papa je 2015. godine primio pismo od preživjelog zlostavljanja u Čileu, navodeći da je Barros svjedočio svećeniku kako zlostavlja tinejdžere, tvrdi autor pisma i drugi izvor. Vijest je postavljala pitanja o tome je li papa pročitao pismo i što je, ako je išta, učinio u vezi s tim.

Travanj

U dramatičnom preokretu, Papa priznaje da je napravio “ozbiljne pogreške” u rješavanju optužbi protiv Barrosa. Nakon što je pregledao izvješće svog istražitelja o Čileu, Francis je rekao da su se njegovi prethodni komentari temeljili na “nedostatku istinitih i uravnoteženih informacija”.

Papa se kasnije susreće s tri čileanska preživjela seksualnog zlostavljanja, uključujući Juan Carlosa Cruz, koji kaže da mu je Francis rekao: “Bio sam dio problema. Izazvao sam ovo i ispričavam se tebi.”

Svibanj

Vatikanskom blagajniku kardinalu Georgeu Pellu sudi se na više točaka o povijesnom seksualnom zlostavljanju u svojoj rodnoj Australiji. Pell je najstarija osoba u Katoličkoj crkvi koja se sučeljava s kaznenim prijavama za navodni napad.

Također u Australiji, nadbiskup Philip Wilson osuđen je za prikrivanje seksualnog zlostavljanja, premda je njegovo uvjerenje kasnije preinačeno.

Svi 34 biskupi u Čileu nude ostavku, nakon trodnevnog summita u Vatikanu. Smatra se da je istovremena ostavka svih biskupa u jednoj zemlji bez presedana u modernoj povijesti katoličke crkve. Papa će kasnije prihvatiti ostavku sedam biskupa, uključujući Barrosa.

Lipanj

Kardinal Theodore McCarrick, bivši Washingtonski nadbiskup i utjecajni glas u crkvi i međunarodnoj politici, Papa Franjo je uklonio iz javne službe nakon što je crkvena istraga utvrdila tvrdnju da je McCarrick seksualno zlostavljao maloljetnika sedamdesetih godina “vjerodostojno i potkrijepljeno”. McCarrick je rekao da se “ne sjeća” navodnog zlostavljanja.

McCarrick je također optužen za seksualno zlostavljanje odraslih “prije nekoliko desetljeća” dok je služio kao biskup u Metuchenu i Newarku, New Jersey, rekli su biskupi tih gradova. Dvije od tih tvrdnji rezultirale su naseljavanjem, rekli su biskupi, postavljajući pitanja o tome kako se McCarrick probijao kroz redove crkve unatoč glasinama o njegovom ponašanju.

McCarrick nije komentirao te optužbe.

Srpanj

Nakon što je više medijskih izvješća optužilo McCarricka za zlostavljačko ponašanje s bogoslovima i mladićem, papa Franjo ga je odbacio iz Kardinala, što je rijedak korak. McCarricku se naređuje da vodi “život molitve i pokore dok se optužbe protiv njega ne ispitaju u redovnom kanonskom suđenju”.

Papa Franjo prihvaća ostavku australskog nadbiskupa Philipa Wilsona, najvišeg katoličkog dužnosnika ikada osuđenog za prikrivanje seksualnog zlostavljanja.

Kolovoz

Sveobuhvatno izvješće velike žirija u Pennsylvaniji optužuje više od 300 “sveštenika grabežljivaca” da seksualno zlostavljaju više od 1.000 djece u šest biskupija od 1947. godine. Iako većina optužbi potječe desetljećima, prije nego što je crkva uvela nove protokole, izvješće je palo u krizu, kao što katolici diljem zemlje izražavaju ogorčenje.

Dva dana kasnije glasnogovornik Vatikana nazvao je navodne zloupotrebe navedene u izvješću iz Pennsylvanije “kaznenim i moralno osudivim”.

Papa Franjo piše pismo “Božjem narodu”, u kojem se ispričava zbog propusta katoličke crkve da zaštiti djecu od nasilnog svećenstva. “Nismo pokazali brigu za najmlađe; napustili smo ih.”

Izvješće glavne žirija u Pennsylvaniji potaknu službenike za provedbu zakona u drugim državama da počnu istraživati ​​Katoličku crkvu. Naposljetku, 12 država i Washington, DC, objavit će sonde različitih opsega.

Tijekom posjeta Irskoj, gdje su vladina izvješća pronašla rasprostranjena zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva, Papa kaže kako je neuspjeh crkvenih dužnosnika u rješavanju “tih strašnih zločina s pravom doveo do ogorčenja i ostaje izvor boli i sramote za katoličku zajednicu. ”

U “svjedočenju” od 11 stranica objavljenom konzervativnim katoličkim medijima, bivši veleposlanik Vatikana u Sjedinjenim Državama, nadbiskup Carlo Maria Vigano, optužuje Francisa da ignorira njegova upozorenja o McCarrickovu ponašanju i poziva papu da podnese ostavku.

Papa odbija odgovoriti na Viganove optužbe, rekavši novinarima da kopaju za istinom.

Odvjetnik u New Yorku izdaje građanske sudske pozive za svih osam katoličkih biskupija u državi kako bi istražili kako su postupali s optužbama za svećenike koji seksualno zlostavljaju djecu.

Državni odvjetnik u New Jerseyu formira radnu skupinu koja istražuje navode o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika i pokušaja prikrivanja.

Rujan

Vigano otkriva novu optužbu protiv Francisa i drugih visokih dužnosnika Vatikana: da su ispričali neistine o papinom kontroverznom sastanku u 2015. s Kim Davis, službenikom iz Kentuckyja koji je odbio potpisati istospolne bračne certifikate.

Vatikan najavljuje da je papa Franjo pozvao vođe nacionalnih biskupskih konferencija iz cijelog svijeta u Rim kako bi razgovarali o krizi seksualnog zlostavljanja svećenika, što je korak bez presedana u povijesti crkve.

Papa Franjo prihvaća ostavku biskupa Zapadne Virginije Michaela Bransfielda i naređuje istragu o navodima da je Bransfield seksualno uznemiravao odrasle.

Tjedan dana nakon sastanka s papom Franjom u Rimu, čelnici američke biskupske konferencije kažu kako namjeravaju usvojiti nove politike kojima bi se odgovorni za biskupove optužbe za zlostavljanje ili prikrivanje

Više od 46.000 katoličkih žena potpisalo je otvoreno pismo tražeći od pape Franje da odgovori na optužbe Vigana. Franjo i njegov prethodnik, papa ugledni Benedikt XVI., Šute o tom pitanju.

Izvješće njemačkih katoličkih biskupa priznaje “najmanje” 3677 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenstva između 1946. i 2014. godine.

Listopad

Skandal o seksualnom zlostavljanju šalje ocjenu papinog odobravanja među Amerikancima na novo, prema istraživanju Pew Research Centra.

Mičigenske vlasti zaplijenjuju zapise iz svake katoličke biskupije u državi kao dio istrage o mogućem seksualnom zlostavljanju od strane svećenika

Pod pritiskom da odgovori na Viganove optužbe, Vatikan kaže da je papa Franjo naredio istragu prošle godine u vezi s optužbama protiv nadbiskupa McCarricka, dodajući kako će rezultati biti objavljeni “u dogledno vrijeme”.

Papa Franjo prihvaća ostavku kardinala Donalda Wuerla, borbenog nadbiskupa Washingtona, nakon što je veliko izvješće žirija Pensilvanije optužilo bivšeg biskupa u Pittsburghu za loše vođenje slučajeva seksualnog zlostavljanja svećenika.

Federalni tužitelji u Philadelphiji pozivaju zapise iz svake biskupije u Pennsylvaniji, prve savezne istrage te veličine o zlostavljanju djece od strane svećenika i prikrivanju tih zločina od strane katoličkih vođa. Isti savezni tužitelj kaže svakoj katoličkoj biskupiji u zemlji da ne uništava dokumente koji se odnose na seksualno zlostavljanje djece.

Glavni odvjetnici u Washingtonu, DC i Virginia pokreću istrage o postupanju katoličke crkve prema seksualnom zlostavljanju svećenika.

Biskup u New Yorku je smijenjen do istrage o navodima da je seksualno zlostavljao maloljetnika. Biskup je odbacio te tvrdnje.

Studeni

Vatikan dramatično intervenira na godišnjem sastanku katoličkih biskupa SAD-a, nadajući im se da ne usvajaju nove politike kojima bi biskupi bili odgovorni za nedolično ponašanje i ne bi zaštitili djecu od seksualnog zlostavljanja.

Službenici za provedbu zakona u Teksasu upali su u urede kardinala Daniela DiNarda iz Houstona, predsjednika američke konferencije katoličkih biskupa, tražeći dokumente vezane za svećenika optuženog za zlostavljanje maloljetnika. DiNardova biskupija kaže da surađuje s istragom.

Prosinac

Australski sud ukida osuđujuću presudu nadbiskupa Philipa Wilsona, rekavši da postoji osnovana sumnja da je on prikrio zlostavljanje djece.

Papa Franjo uklanja tri kardinala iz svog malog vijeća savjetnika. Dvije su bile predmet optužbi koje se odnose na seksualno zlostavljanje ili prikrivanje.

Četiri jezuitske regionalne pokrajine u Sjedinjenim Američkim Državama otkrivaju da je najmanje 230 isusovaca vjerodostojno optuženo za zlostavljanje maloljetnika od 1950-ih. Peta će provincija u siječnju objaviti popis zlostavljačkih svećenika.

Državni odvjetnik u Illinoisu kaže da šest državnih biskupija nije objavilo optužbe za seksualno zlostavljanje najmanje 500 svećenika i članova svećenstva.

U govoru Vatikanskoj kuriji, papa Franjo kaže svećenicima koji zlostavljaju maloljetnike da se predaju građanskim pravosudnim vlastima i “pripreme se za božansku pravdu”.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: