ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Zločini prije i danas » VIDEO:‘Crkvena veza’ ZA PUTOVNICU ANTE PAVELIĆA Otvara se tajni arhiv najkontroverznijeg ‘ratnog pape’ koji je pomagao ustaškim zločincima u bijegu kroz Tunel štakora

VIDEO:‘Crkvena veza’ ZA PUTOVNICU ANTE PAVELIĆA Otvara se tajni arhiv najkontroverznijeg ‘ratnog pape’ koji je pomagao ustaškim zločincima u bijegu kroz Tunel štakora

Izvor: https://100posto.hr/news/otvara-se-tajni-arhiv-najkontroverznijeg-ratnog-pape-koji-je-pomagao-ustaskim-zlocincima-u-bijegu-kroz-tunel-stakora

Dokumenti iz arhiva, prikupljeni u čak 68 svezaka, trebali bi baciti novo svjetlo na “ratnog papu”

 

Iduće godine povjesničari će napokon imati priliku vidjeti dokumente iz vremena vladavine najkontroverznijeg pape 20. stoljeća, pape Pije XII. Naime, Pio XII. rođen je 2. ožujka 1876. Na isti datum 1939. postaje papa, a na isti datum 2020. njegov arhiv će biti dostupan javnosti.

Ovaj papa bio je najpoznatiji po konkordatu iz 1939. između Vatikana i nacističke Njemačke, jer su tada Sveta Stolica i Treći rajh uredili odnose.

Papu Pija XII. kritizirali su što nije osudio Holokaust, a postoje i dokazi koji ukazuju da je znao da će do njega doći te da će nacisti krenuti u istrebljenje Židova. Povjesničari smatraju da je poljski ambasador u Vatikanu obavještavao papu o nacističkim zločinima te da je papa više upozoravao na komunizam nego na nacizam.

Otvaranje arhiva izazvalo veliku pažnju

Prema dostupnim izvorima, papa je navodno znao i za ustanak u Varšavi kada su se Židovi pobunili protiv nacista. Otvaranje njegovih arhiva u Vatikanu izazvalo je veliku pažnju.

Biskup Sergio Pagano, šef Tajnog arhiva, kazao je da će dokumenti iz arhiva, prikupljeni u čak 68 svezaka, baciti novo svjetlo na “ratnog papu”. Papa Pio XII. u Njemačkoj je još uvijek predmet mnogih polemika, pa se tako nameću pitanja je li mogao učiniti više te je li mogao jasnije osuditi nacizam i progon Židova?

Biskup Pagano smatra kako će spisi, između ostalog, pokazati kako je papa Pio XII. i izrijekom nalagao pomoć onima koje su nacisti proganjali i kako su tako i Židovi našli utočište čak i u papinskoj ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu.

“Crkvena veza” Ante Pavelića

Domaćim povjesničarima otvaranje njegovih arhiva bit će zanimljivo papino pomaganje u spašavanju ratnih zločinaca. Naime, vrh Katoličke crkve bio je upoznat s “Tunelom štakora” koji je prolazio kroz Vatikan i u kojem je značajnu ulogu imao hrvatski svećenik Krunoslav Draganović.

On je bio “crkvena veza” zahvaljujući kojoj je Ante Pavelić dobio putovnicu Crvenog križa te pobjegao od suda, a pomogao je i nacističkom zločincu Klausu Barbieju, SS-ovcu poznatom kao “Koljaču iz Liona” gdje je bio na čelu Gestapoa. Spomenutu vezu spominjali su i drugi dužnosnici NDH poput Vjekoslava Luburića, Dide Kvaternika te Andrije Artukovića.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: