ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Vatikan potresa novi skandal zlostavljanja dječaka. Optuženi svećenik počeo je mucati pred novinarima

Vatikan potresa novi skandal zlostavljanja dječaka. Optuženi svećenik počeo je mucati pred novinarima

Izvor: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/vatikan-potresa-novi-skandal-zlostavljanja-djecaka-optuzeni-svecenik-poceo-je-mucati-pred-novinarima/

Mladen Pleše
16.11.2019

Nova otkrića o seksualnom zlostavljanju dječaka potresaju Vatikan: trojica muškaraca u dobi od 37 i 40 godina posvjedočila su da 80-ih i 90-ih godina, dok su imali 10,11 i 13 godina, bili žrtve dvojice svećenika pedofila. Njih trojica otkrili su također da je još jedan dječak, koji je s njima ministrirao i na papinim misama, bio puno teže zlostavljan od njih. No, četvrta žrtva seksualnog zlostavljanja odbila je odgovarati na pitanja novinara.

 

Talijanska televizija najavila je da će u nedjelju 16. studenoga objaviti u emisiji Le Iene svjedočanstvo tih žrtava svećenika pedofila, a agencija Associated Press već je dobila na uvid dijelove te emisije tako da je objavila fragmente iskaza žrtava nasilničkih prelata.

Svećenik me dirao po intimnim dijelovima dok sam imao 11 godina

Svi svjedoci tvrde da su ih svećenici stalno ljubili, a jedan od njih objasnio je kako mu je, dok se išao tuširati, prišao svećenik koji mu je pokušao skinuti ogrtač. “Imao sam tada 13 godina, preplašio sam se, počeo izmicati, pa sam pao. Pitao sam ga “što radiš?”, no na sreću dok se on snašao, uspio sam pobjeći.” Druga žrtva navodi da ga je svećenik u sjemeništu za mlade zlostavljao u Casa Santa Marta, zgradi koja je tik uz baziliku svetog Petra u Vatikanu, i služi kao gostinjska kuća svećenstva i kao privremeni boravak kardinala na konklavama za izbora novog pape.

U vrijeme dok je zlostavljan taj je dječak imao 11 godina. “Zamolio me da dođem u njegovu sobu, natjerao me da sjedim na njegovim nogama, počeo me milovati po bedrima te mi stavio ruke na intimne dijelove tijela. Premda sam se odupirao svećenik je ustrajao na zlostavljanju.”

Sve to događalo se u sjemeništu mladih Svetog Pija X., u kojem žive dječaci, od kojih najmlađi ima svega 11 godina, i koji služe kao ministranti na papinim misama. To sjemenište smješteno je unutar vatikanskih zidina i udaljeno je svega nekoliko koraka od hotela u kojem živi papa Franjo. Sjemenište vodi mali talijanski vjerski red, Opera Don Folchi koja je odmah odbacila sve te optužbe te ih opisala kao “nasilni napad na crkvu” prepun “laži i podmetanja”.

Svećenik je pred novinarima počeo mucati

Optuženi svećenik brani se da su ga dječaci krivo shvatili. Međutim vatikanski tiskovni ured objavio je u subotu da je optužnica u tom slučaju neizbježna te da će se, ako bude potrebe, proširiti i na druge osobe ako su bile izravno ili neizravno upletene u taj slučaj. Talijanski novinari pronašli su jednog od optuženih svećenika. On se vidno uplašio kad ih je ugledao, a nakon što su mu ispričali što su otkrili bivši ministranti, počeo je mucati: “Ne, to nije moguće. Ne mogu se sjetiti … ne kažem da lažu, već govorim da su pogrešno shvatili. ”

Prije dvije godine u televizijskoj emisiji Le Iene nastupili su bivši sjemeništarci koji su tvrdili da ih je jedan stariji sjemeništarac, sada svećenik, zlostavljao dok su živjeli u Vatikanu i služili kao ministranti na papinskim misama u bazilici Svetog Petra. Njihovo svjedočenje kasnije je pokazalo da su nekoliko svećenika, biskupa i pa čak i jedan kardinal, znali što se događa, ali da su to godinama prikivali.

Novinar Gaetano Pecoraro, jedan od dvojice autora TV priloga, kazao je kako su se prije dvije godine uvjerili da ti slučajevi nisu izolirani incidenti pa su nastavili istraživati. “Utvrdili smo da je više žrtava i više svećenika uključenih u seksualno zlostavljanje u Vatikanu.”

Papa je osobno odobrio pokretanje istrage

Najnoviji skandal događa se samo dva mjeseca nakon što je u Vatikanu počela istraga protiv svećenika Martinellija (28) zbog seksualnog zlostavljanja nekoliko ministranata tijekom 2012. u omladinskom sjemeništu St Pius X. Ti su dječaci bili ministranti u bazilici Svetog Petra dok je Martinelli bio također sjemeništarac, ali je bio izabran za vođu što je omogućilo podizanje optužnice za zloupotrebu ovlasti prisiljavajući druge sjemeništarce na seksualne odnose.

Istodobno, podignuta je optužnica i protiv bivšeg rektora oca Enrica Radice, optuženog za pomaganje i prikrivanje tih zločina. Svećenik Radice je kao rektor favorizirao Martinellija unatoč upozorenja na njegovo sumnjivo ponašanje. U službenoj izjavi Vatikana stoji da će se svećeniku Martinelliju suditi zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a da će svećenik Radice odgovarati zbog prikrivanja tog maltretiranja. Istaknuto je kako je papa Franjo osobno odobrio pokretanje te istrage i sudskog procesa. Navodi protiv Martinellija potaknuli su ne samo istragu Vatikana, nego i civilnih vlasti u Rimu, pa je sada i ta istraga, prema izvještajima talijanskih medija, blizu završetka.

Zbog toga što je Katolička crkva suočena sa stotinama optužbi za seksualno zlostavljanje djece širom svijeta, prije nekoliko mjeseci u Vatikanu je održan četverodnevni summit Katoličke crkve pod nazivom “Zaštita maloljetnika u crkvi”. Papa Franjo okupio je biskupe iz više od 130 zemalja koji su raspravljali o tomu kako spriječiti zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi. Na tom susretu donesen je niz mjera kojima je cilj borba protiv pedofilije, a papa Franjo obećao je da će Crkva neće štedjeti truda da otkrije i kazni zlostavljače, ali i one koji prikrivaju te zločine ili ih podcjenjuju.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: