ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Biskup Košić odbija vjernike

Biskup Košić odbija vjernike

Izvor: https://www.tacno.net/novosti/biskup-kosic-odbija-vjernike/

Autor 2.12.2019. u 08:40

„On je moralna veličina“, govorio je biskup Vlado Košić ljubeći ruke Dariju Kordiću po njegovu slijetanju na zagrebački aerodrom poslije izdržane zatvorske kazne, na koju je osuđen odlukom Haškoga suda „za planiranje i poticanje na zločine počinjene u Ahmićima 16.4.1993. godine“. Prisjetimo se, tom je prilikom bešćutno likvidirano 116 nevinih civila Bošnjaka uključujući žene i djecu. Kada biskup ljubi ruke jednom takvom ratnom zločincu, naravno da u tom činu ljubljenja ruke nema ničega od božijeg poslanstva, ničega evanđeoskoga a još manje ičega kršćanskoga, dapače tim činom se biskup Košić praktički „odrekao“ Isusova nauka i „napustio“ njegovu lađu. On ljubi zločin umjesto da ljubi istinu i umjesto da širi ljubav on potiče zlo.

 

Biskup Košić svih ovih godina emitira poruke koje se u najmanju ruku ne očekuju čuti od jednog svećeničkog lica koje bi trebalo biti posvećeno promicanju dobra, ljubavi i razumijevanja. Nikada se nitko iz redova Katoličke Crkve u Hrvatskoj nije javno ogradio od njegovih uznemiravajučih poruka. Prisjetimo se samo nekih. One koji su prisiljeni napustiti Hrvatsku i tražiti sreću negdje drugdje, jer su u ovih 30 godina hrvatske samostalnosti „domoljubi“ sve popljačkali a biskupi dobili podbratke, one koji u takvoj Hrvatskoj nisu imali ni radnoga mjesta, ni budućnosti, ni šanse, nazvao je dezerterima. Za presudu hercegovačkoj šestorki će reći da je skandalozna, a ustaštvo za njega nije fašizam i zločin već legitimna obrana Hrvatske.

Nije se našao niti jedan biskup u Hrvatskoj, niti jedan jedini svećenik koji će pitati i tražiti odgovor od biskupa Košića za takve nehumane i nekršćanske stavove. Ne samo da se nije našao nitko u redovima Crkve koji će se od takvih mišljenja ograditi, već kada su pojedinci u Hrvatskoj izvrgnuli kritici njegove proustaške stavove, dobili su odgovor Hrvatske biskupske konferencije koja „odbacuje neistinite i manipulativne tvrdnje“, te je time HBK jasno stala uz biskupa Košića, umjesto da kritički promotri njegove izjave i jasno se ogradi od njegovih necivilizacijskih, neljudskih i proustaških stavova. HBK se svih ovih godina ponaša po modelu da na njihovoj strani nema i ne može biti greške, pa makar i od bilo kojeg pojedinca iz redova Crkve. Oni su savršeni i nepogrešivi, oni su bez mana i uzor su drugima. Sve što je katoličko primjer je savršenosti, oni su bogom dani pa ne mogu imati mana. Ako se nešto loše i dogodi, a ovo sa Košićem je i više od toga, to se ne smije priznati jer može štetiti „bezgrešnosti“ Crkve.

Razmišljanje koje ne prihvaća greške na svojoj strani i kada su one očite i vidljive, što se kaže i golim okom, je upravo ono što ruši arhitekturu Crkve, njen autoritet, te što čini upitnim moralni položaj Crkve. To potvrđuju najnovija znanstvena istraživanja provedena o religioznosti u hrvatskom društvu i koja jasno govore o padu povjerenja u Crkvu.

Istraživanje o kojem je riječ govori o religijskim promjenama u hrvatskom društvu posljednjih dvadesetak godina, od 1999. godine do danas. Dok je 1999. godine 50 % vjernika prisustvovalo misama, danas je ta posjećenost svedena na 38% iz čega se isčitava nezadovoljstvo ponašanjem Crkve u hrvatskom društvu, budući se Crkva sve manje bavi siromašnima i nezaštićenima, a sve više promoviranjem desničarskih političkih gledišta, u čemu prednjači biskup Košić. Njegovo djelovanje, budući je bilo medijski najeksponiranje, sigurno je doprinijelo ovakvim rezultatima istraživanja i srozavanju ugleda Crkve i značajnom manjku vjernika u Crkvama u odnosu na stanje od prije 20 godina. Biskup Košić svojim ekstremizmom sigurno odbija i rastjeruje vjernike od Crkve.

Ovo istraživanje je također detektiralo da je religioznost u hrvatskoj zajednici zastupljenija kod osoba desne političke orijentacije.

Ako Crkva u Hrvatskoj i dalje ustrajava na svojoj bezgrešnosti promovirajući istovremeno krajnije desne stavove, uzimajući u zaštitu zlo a ne dobro, gdje je tu istina i nije li istina žrtvovana za idealiziranu sliku Crkve?

Još prije 80 godina u „Katoličkom tjedniku“ ugledni katolički teolog, novinar i publicist dr. Čedomil Čekada je pisao:

„Samo onaj tko istinu lojalno ispovijeda može dobro služiti kršćanstvu. Bogu se i božijoj stvari ne služi neistinom. Ljudi će nas proglasiti licemjerima i izgubit će pred Crkvom svaki respekt. Gledat će u vjeri plašt kojim se prikrivaju i posvećuju zlo i sebičnost“.

Nije li to upravo ono što se događa u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj danas?


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: