ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Crkva u Njemačkoj: Kršćani su surađivali s nacistima, Židovima smo okrenuli leđa

Crkva u Njemačkoj: Kršćani su surađivali s nacistima, Židovima smo okrenuli leđa

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/crkva-u-njemackoj-krscani-su-suradjivali-s-nacistima-zidovima-smo-okrenuli-ledja/2150985.aspx

 

DVIJE glavne kršćanske crkve u Njemačkoj progovorile su, u prigodi obljetnice oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitza, o vlastitoj “povijesti krivnje”.

Kršćani su surađivali s nacističkim režimom, nisu progovorili o smaknućima Židova ili su ih čak ohrabrivali, navodi se u zajedničkoj izjavi Katoličke i Protestantske crkve objavljenoj u petak.

“Crkveni čelnici i predstavnici također su često stajali leđima okrenuti žrtvama. Nema nikakve sumnje: crkve u Njemačkoj moraju objaviti ovu povijest krivnje”, navodi se u izjavi.

U ponedjeljak se obilježava 75. obljetnica oslobađanja njemačkog koncentracijskog logora Auschwitz, koji su, u Poljskoj okupiranoj od nacista, oslobodili pripadnici sovjetske Crvene armije.

Procjenjuje se da su samo u Auschwitzu nacisti smaknuli milijun ljudi, dok je u Holokaustu u cjelini ubijeno 6 milijuna Židova. Ubijani su strijeljanjem, trovanjem u plinskim komorama ili su umirali od gladi, bolesti i iscrpljenosti.

“Klanjamo se svim žrtvama”, navode crkve u priopćenju. “Sjećanje na vas ne smije biti indiferentno generacijama koje danas žive ili će živjeti u budućnosti”, istaknule su zajednički Katolička i Protestantska crkva u Njemačkoj.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: