ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Rimska inkvizicija ga je osudila, a skoro 300 godina kasnije priznali su grešku

Rimska inkvizicija ga je osudila, a skoro 300 godina kasnije priznali su grešku

Izvor: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=02&dd=15&nav_id=1654497

Na današnji dan rođen je Galileo Galilej, jedan od najvećih naučnika ikada.

Izvor: B92

Galileo Galilej rođen je 15. februara 1564. godine u Pizi, u Italiji.. Upisao je Univerzitet u Pizi planirajući da studira medicinu, ali je svoj fokus preusmerio na filozofiju i matematiku.

Već 1589. godine postao je profesor i to je radio nekoliko godina, a za to vreme pokazao je da brzina padajućeg objekta nije proporcionalna njegovoj težini, baš kao što je Aristotel verovao.

 

Prema nekim izveštajima, Galileo je sproveo svoje istraživanje bacajući predmete različite težine sa Krivog tornja u Pizi.

Od 1592. do 1630. godine, Galileo je bio profesor matematike na Univerzitetu u Padovi, gde je napravio teleskop koji mu je omogućio da posmatra mesečeve planine i kratere, četiri najveća meseca Jupitera i faze Venere. Takođe je otkrio da Mlečni put čine zvezde.

Nakon objave svog istraživanja 1610. godine, Galileo je postao dvorski matematičar u Firenci. Galileova istraživanja dovela su ga do toga da postane zagovornik dela poljskog astronoma Nikolaja Kopernika, koji je tvrdio da je Sunce centar Sunčevog sistema u okviru kog je zemlja samo jedna od planeta.

Vatikansko pokajanje

Međutim, Kopernikova teorija Sunčevog sistema sukobila se sa učenjima moćne Rimokatoličke crkve koja je bila jako moćna. Crkvena učenja tvrdila su da je Zemlja, a ne Sunce, u središtu univerzuma. Galileo je 1633. izveden pred rimsku inkviziciju.

Nakon što je priznao krivicu u zamenu za blažu kaznu, pušten je u kućni pritvor. Galilej je ostatak života proveo u svojoj vili u Arsetri, blizu Firence, pre nego što je umro 8. januara 1642. godine.

Danas je Galileo Galilej poznat po tome što je dao važan doprinos izučavanju astronomije. Njegov rad je uticao na kasnije naučnike kao što je engleski matematičar i fizičar Isak Njutn, koji je postavio zakon univerzalne gravitacije, piše Histori.

Vatikan je 1922. godine formalno priznao svoju grešku u osudi Galileja.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: