ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Vatikan otvara arhive ‘Hitlerovog Pape’: Ne bojimo se, Pio je pomagao Židovima

Vatikan otvara arhive ‘Hitlerovog Pape’: Ne bojimo se, Pio je pomagao Židovima

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/vatikan-otvara-arhive-hitlerovog-pape-ne-bojimo-se-pio-je-pomagao-zidovima/2158595.aspx

VATIKAN će 2. ožujka otvoriti arhive iz ratnog pontifikata Pija XII. kako bi znanstvenici istražili optužbe da je zatvarao oči pred holokaustom, ali otkrit će da je zapravo tajno pomagao Židovima, izjavio je jučer vatikanski dužnosnik.

“Mislim da se neće pronaći ništa spektakularno”, rekao je otac Norbert Hofmann, vodeći vatikanski dužnosnik za odnose sa Židovima.

 

Građa iz vremena pontifikata Pija XII. (1939. – 1958.) bit će dostupna od ožujka 2020., što željno iščekuje židovska zajednica.

Brojni Židovi smatraju da Papa nije dovoljno učinio da zaštiti Židove u Drugom svjetskom ratu.

Vatikan: Papa je potajno pomagao Židovima

Vatikan tvrdi da je Pio potajno pomagao Židovima, smatrajući kako bi u suprotnom mogao izazvati oštru reakciju Trećeg Reicha i time pogoršati položaj Židova, ali i katolika u ratnoj Europi.

Kada je papa Franjo u ožujku ove godine odobrio deklasificiranje građe iz pontifikata Pija XII., kazao je kako je njegova baština promatrana uz “neke predrasude i pretjerivanja”.

Biskup Sergio Pagao, prefekt Vatikanskih arhiva, rekao je da dokumenti iz Drugog svjetskog rata sadrže milijune stranica podijeljenih u 121 tematsku cjelinu.

Dvorana u kojoj se dokumenti mogu pregledavati ima 60 mjesta i sva su rezervirana do kraja godine.

“Mi se ne bojimo”

“Svaka osoba moći će izvući vlastite zaključke, ali mi se ne bojimo. Dobra koja je Pio činio toliko su velika u odnosu na nekoliko sjena”, smatra Pagano.

Hofmann je rekao da je “Pio XII. bio povučeni diplomat i vrlo, vrlo oprezan čovjek”.

“U okolnostima okupacije bilo je teško vikati iz svega glasa”, istaknuo je Hofmann koji je Nijemac.

Upitan o stajalištu Katoličke crkve da je Pio u tim okolnostima učinio sve što je mogao, Pagano je odgovorio: “Novi dokumenti će to dodatno potkrijepiti i osnažiti.”


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: