ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Zašto neke vjerske institucije podržavaju ratove » Hrvatski svećenik tražio donacije za negatore Jasenovca, njemačka biskupija zgrožena

Hrvatski svećenik tražio donacije za negatore Jasenovca, njemačka biskupija zgrožena

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatski-svecenik-trazio-donacije-za-negatore-jasenovca-njemacka-biskupija-zgrozena/2217513.aspx

Gordan Duhaček

SLUŽBENI portal Njemačke biskupske konferencije katholisch.de objavio je članak u kojem ističe da se biskupija Hildesheim ograđuje od objava katoličkog svećenika don Vinka Puljića, koji je na svojem Facebooku pozivao ljude da novčano podrže negatore Jasenovca.

Na problematične objave don Vinka Puljića upozorio je na svom Twitteru novinar Hessenschaua Danijel Majić.
Don Vinko Puljić poziva da se pomogne negatorima Jasenovca

Puljić je 12. rujna na svom Facebooku objavio sljedeći post: “Dragi prijatelji! Prijatelji Istine!

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac poziva Vas da svojim donacijama pomognete utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški te drugih zbivanja u razdoblju Drugog svjetskog rata i poraća.

Od osnutka Društva 2014. godine naši su članovi nizom knjiga, članaka, feljtona i javnih istupa snažno u javnosti osporili crne mitove o jasenovačkom logoru.”

Riječ je o objavi koju potpisuje kontroverzni publicist Igor Vukić, autor knjige Radni logor Jasenovac, u kojoj negira zločinački karakter ovog ustaškog logora, a Puljić ju je prenio na svom Facebooku. Vukić je sada predsjednik te notorne udruge, koju je prethodno vodio i moćni kaptolski svećenik Stjepan Razum.

Puljić je ispod te objave napisao i sljedeće: “Zar je grijeh rušiti mitove laži a težiti i tražiti istinu?”

Puljić je inače pripadnik Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Göttingenu, a na njegovom Facebooku se još mogu naći pohvale saborskom zastupniku Mosta Marinu Miletiću, kao i odavanje spomena osuđenom otmičaru aviona Zvonku Bušiću. Često se spominju i hrvatski branitelji, doduše iz Čapljine. Na društvenim mrežama se može naći i fotografija na kojoj se grli s osuđenim ratnim zločincem Darijem Kordićem.

Biskupija Hildesheim: Simpatije prema fašističkim pokretima neprihvatljive

Po mišljenju biskupije Hildesheim, na čijem području Puljić obavlja svoj pastoralni i, očito, politički angažman, jest grijeh pozivati da se financiraju negatori Jasenovca.

Katholisch.de piše da se “biskupija Hildesheim distancira od hrvatskog svećenika koji je pozvao na donacije jednom revizionističkom društvu”. Glasnogovornik biskupije Volker Bauerfeld izjavio je da će hrvatskog svećenika pozvati da se ogradi od Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

“Za jednog katoličkog svećenika su simpatije prema fašističkim pokretima neprihvatljive”, naglasio je Bauerfeld te dodao da se “poruke evanđelja ne mogu spojiti s fašizmom”.

Glasnogovornik biskupije Hildesheim ističe da don Vinko Puljić nije dijecezanski svećenik njihove biskupije te da će se o njegovoj sudbini odlučiti nakon konzultacija s centralom Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu.


Kako Hrvatska katolička misija sramoti Hrvatsku u svijetu

Index je već pisao da je Hrvatska katolička misija često leglo ekstremizma u kojem se nanosi šteta reputaciji RH, a ovo nije prvi primjer da njemačka Katolička crkva mora reagirati zbog proustaških ispada hrvatskih katoličkih svećenika. Poznat je i slučaj pozivanja neonacista Velimira Bujanca na proslavu Hrvatske katoličke misije u Mainzu, od čega se lokalna njemačka biskupija također naknadno morala prati.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: