ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Žrtve crkvi » Od novinara zatraženo da potpišu sporazum o povjerljivosti zbog prijave zlostavljanja djece od strane Njemačke katoličke crkve

Od novinara zatraženo da potpišu sporazum o povjerljivosti zbog prijave zlostavljanja djece od strane Njemačke katoličke crkve

Izvor: https://www.logicno.com/politika/od-novinara-zatrazeno-da-potpisu-sporazum-o-povjerljivosti-zbog-prijave-zlostavljanja-djece-od-strane-njemacke-katolicke-crkve.html

S. Filipović
10/01/2021

Novinari u njemačkom gradu Kelnu napustili su konferenciju za štampu nakon što su od njih zvaničnici Katoličke crkve zatražili da potpišu sporazum o povjerljivosti kojim obećavaju njihovu šutnju zbog neobjavljenog izvještaja o zlostavljanju djece.

Kelnska nadbiskupija organizovala je događaj kako bi razgovarala o metodologiji izvještaja, za koju je nadbiskup Rainer Maria Woelki rekao da je razlog što još uvijek nije objavljen u javnosti.

Osmoro novinara pozvanih na brifing pokazana je redigovana verzija dokumenta i crkveni zvaničnici zatražili su da šute o informacijama u vezi sa navodnim zlostavljačima i njihovim zločinima.

Svi prisutni su navodno odbili zahtjeve za potpisivanje sporazuma o povjerljivosti, koji je očigledno glasio: „Novinar se obavezuje da će apsolutno šutati u vezi s tim informacijama“.

Woelki je optužen za zataškavanje ne obavještavanjem Vatikana o navodima o seksualnom zlostavljanju sveštenika iz 2014. godine, nakon što je Woelki postao nadbiskup u Kelnu.

U početku je obećao izvještaj o navodima za zloupotrebu u Kelnu 2018. godine, ali je odložio njegovo objavljivanje krajem oktobra, rekavši da „nije pravno valjan“, da sadrži predrasude i da ima problema s metodologijom.

„Decenijama su ponavljane ozbiljne greške“, priznao je Woelki u novembru, optuživši dvojicu svojih prethodnika, Joseph Hoffner i Joachim Meisner, za prikrivanje seksualnog zlostavljanja u Kelnu.

Lokalni stručnjak za krivično pravo, Bjorn Gercke, navodno je sada zatražio da sastavi novi izvještaj za objavljivanje u martu.

Minhenska advokatska firma Westpfahl Spilker Wastl, koja je radila na izvještaju, negirala je Woelkijeve navode da metodološki nisu ispravni.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: