ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Žrtve crkvi » Skandal u Irskoj: U katoličkim domovima u 80 godina umrlo 9000 djece

Skandal u Irskoj: U katoličkim domovima u 80 godina umrlo 9000 djece

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/skandal-u-irskoj-u-katolickim-domovima-u-80-godina-umrlo-9000-djece/2246017.aspx

Index Vijesti/Hina

PREMA novom izvješću irske vlade, oko 9000 djece umrlo je u irskim crkvenim ustanovama za neudane majke. Dakle, radi se o otprilike 15 posto sve djece koja su rođena ili su živjela u tim institucijama tijekom razdoblja od 80 godina.

U izvješću se spominje i emocionalno zlostavljanje žena, posebno za vrijeme poroda. Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti djece u domovima u kojima su deseci tisuća žena, uključujući i one silovane, bile poslane na porod, iznosila pet puta više od stope smrtnosti djece rođene u obiteljima s vjenčanim roditeljima.

Ustanove ovakvog tipa vodile su većim dijelom 20. stoljeća časne sestre i drugi pripadnici Rimokatoličke crkve. Financirala ih je država, a funkcionirale su i kao agencije za usvajanje. Posljednji takav dom zatvorio se 1998.

Prema ženama koje su rodile izvan braka najgrublje su postupali očevi djece i njihova uža obitelj. No takav su stav odobravale i institucije države te crkva, stoji u izvješću.

Testirali cjepiva na djeci bez dozvole

Komisija za istragu Ustanova za majke i djecu također je istražila navode da su se neka djeca iz domova koristila za ispitivanje djelovanja cjepiva, bez pristanka roditelja. Utvrdila je sedam takvih slučajeva testiranja cjepiva na djeci, koja su se odvijala od 1934. do 1973.

Bivša štićenica jednog od domova rekla je za NBC News da su je u ustanovi u Corku koristili kao “pokusnog kunića” za cjepiva prije nego što ju je 1961. usvojila obitelj iz Philadelphije.

U izvješću se dodaje da ustanove nisu poštivale relevantne regulatorne i etičke standarde toga vremena jer ni majke djece ni njihovi skrbnici nisu dali suglasnost za takva ispitivanja, a nisu dobivene ni potrebne dozvole.

U tim su institucijama završavale žene koje su zatrudnjele izvan braka, što je u konzervativnoj Irskoj toga vremena bio tabu. Irska je tradicionalno katolička zemlja, ali su desetljeća skandala i zlostavljanja narušila ugled crkve i oslabila njezin utjecaj.

Isprika premijera

Premijer Micheal Martin službeno će se ispričati te će pružiti financijsku podršku i predložiti zakone koji nalažu iskopavanja, ekshumaciju i, gdje je to moguće, identifikaciju posmrtnih ostataka, navodi vlada u priopćenju.

“Izvještaj jasno pokazuje da je u Irskoj desetljećima bila prisutna zagušujuća, represivna i mizogina kultura sa sveprisutnom stigmatizacijom neudanih majki i njihove djece”, izjavio je ministar Roderic O’Gorman.

Istraga je pokrenuta prije šest godina nakon što je dokaze o masovnom groblju u Tuamu otkrila lokalna povjesničarka Catherine Corless koju su progonila sjećanja iz djetinjstva na mršavu djecu iz doma.

Posmrtni ostaci više od 800 djece (od novorođenčadi do trogodišnjaka) pokopani su između 1925. i 1961. godine u samo jednom od “Mother and Baby Homes”, zabilježeno je u izvješću iz 2017. godine.

Ovdje možete pročitati kompletno novo izvješće.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: