ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Biskup: Holokaust je židovska izmišljotina

Biskup: Holokaust je židovska izmišljotina

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/biskup-holokaust-je-zidovska-izmisljotina-2217633
Piše: Nenad Jarić Dauenhauer
Objavljeno: 25. siječanj 2010. 22:18
VARŠAVA – Jedan od vodećih katoličkih biskupa izazvao je danas u Poljskoj i Italiji pravu buru prosvjeda svojom izjavom da su Židovi iskoristili Holokaust kao propagandno oružje.

Samo dva dana pred 65. obljetnicu oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza, izjavu poljskog biskupa u miru Tadeusza Pieroneka (75), objavio je konzervativni talijanski katolički portal http://www.pontifex.roma.it.

Pieronek, nekadašnji bliski suradnik pokojnog pape Ivana Pavla II., kasnije je na poljskoj televiziji izjavio kako je bio izmanipuliran te kako nije rekao “da je Holokaust židovska izmišljotina”.

Dodao je također kako nikada nije dao autorizaciju za objavljivanje intervjua, no on se u ponedjeljak navečer još mogao čitati na spomenutoj stranici.

  • Iako je nepobitno da su većina žrtava u koncentracijskim logorima bili Židovi, bilo je i poljskih Roma, Talijana i katolika – izjavio je za portal biskup.
  • Nije u redu da se ta tragedija svojata u propagandne svrhe – istaknuo je i dodao kako bi se trebali obilježavati i dani „za žrtve komunizma, za katolike, progonjene kršćane i sl“.
  • O Židovima se dobro piše u novinama jer iza njih stoje moćna financijska sredstva, golema vlast i bezuvjetna potpora SAD-a, što potiče određenu aroganciju koju držim nepodnošljivom – požalio se biskup.

Njegove izjave osudili su brojni čelnici židovskih zajednica kako u Poljskoj tako i u Italiji.

Bivši predsjednik Rimske židovske zajednice Leone Passerman izjavio je kako je „potpuno šokiran ovim komentarima, osobito jer dolaze od jednog pripadnika crkvene hijerarhije“.

Abe Foxman, čelnik američke Anti-Defamation League rekao je kako je „tužno da 65 godina nakon oslobođenja Auschwitza poljski svećenik još uvijek koristi antisemitsku retoriku, osobito jer je toliko židovske krvi proliveno na poljskom tlu“.

Ovaj eksces vjerojatno će samo dodatno pogoršati odnose Katoličke crkve i židovske zajednice zategnute zbog odluke pape Benedikta XVI. da nastavi s procesom beatifikacije pape Pija XII., kojeg kritiziraju zbog šutnje u vrijeme Holokausta.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: