ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Žrtve crkvi » “Užasavajuća stopa smrtnosti” djece u domovima Katoličke crkve: Rodbina žrtava tvrdi da su bebe zlostavljane

“Užasavajuća stopa smrtnosti” djece u domovima Katoličke crkve: Rodbina žrtava tvrdi da su bebe zlostavljane

Izvor: https://www.novilist.hr/novosti/svijet/uzasavajuca-stopa-smrtnosti-djece-u-domovima-katolicke-crkve-rodbina-zrtava-tvrdi-da-su-bebe-zlostavljane/

Hina

  1. siječanj 2021 18:46

“Izvještaj jasno pokazuje da je u Irskoj desetljećima bila prisutna zagušujuća, represivna i mizogina kultura sa sveprisutnom stigmatizacijom neudanih majki i njihove djece”, izjavio je ministar Roderic O’Gorman.

DUBLIN – Tisuće djece umrle su u dječjim domovima kojima je u razdoblju od 1920-ih do 1990-ih upravljala irska Katolička crkva, navodi se u istraživanju objavljenom u utorak, u kojemu se “užasavajuća stopa smrtnosti” povezuje s nehumanim životnim uvjetima.

Izvještaj koji je obuhvatio 18 takozvanih “Domova za majke i djecu”, gdje su mlade trudnice desetljećima bile izolirane od društva, posljednji je u nizu vladinih dokumenata koji razotkrivaju neka od najmračnijih djela Katoličke crkve.

Rodbina žrtava tvrdi da su bebe zlostavljane jer su ih rodile neudate žene koje su, kao i njihova djeca, predstavljale mrlje na imidžu Irske, zemlje pobožnog katoličkog stanovništva.

Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti djece u domovima u kojima su deseci tisuća žena, uključujući i one silovane, bile poslane na porod, iznosila pet puta više od stope smrtnosti djece rođene u obiteljima s vjenčanim roditeljima.

Premijer Micheal Martin službeno će se ispričati te će pružiti financijsku podršku i predložiti zakone koji nalažu iskopavanja, ekshumaciju i, gdje je to moguće, identifikaciju posmrtnih ostataka, navodi vlada u priopćenju.

“Izvještaj jasno pokazuje da je u Irskoj desetljećima bila prisutna zagušujuća, represivna i mizogina kultura sa sveprisutnom stigmatizacijom neudanih majki i njihove djece”, izjavio je ministar Roderic O’Gorman.

Istraga je pokrenuta prije šest godina nakon što je dokaze o masovnom groblju u Tuamu otkrila lokalna povjesničarka Catherine Corless koju su progonila sjećanja iz djetinjstva na mršavu djecu iz doma.

Posmrtni ostaci više od 800 djece (od novorođenčadi do trogodišnjaka) pokopani su između 1925. i 1961. godine u samo jednom od “Mother and Baby Homes”, zabilježeno je u izvješću iz 2017. godine.

Ukupno je umrlo oko 9000 djece, a stopa smrtnosti iznosila je 15 posto, potvrđeno je u izvješću u utorak.

Ugled Crkve u Irskoj narušen je nizom skandala kao što su pedofilija, zlostavljanja u sirotištima i prisilna posvajanja te je tijekom prvog Papinog posjeta toj državi, 2018. godine, papa Franjo molio za oprost.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: