ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Trebamo li to znati? » Službenik Vatikana navodno je ponudio prostitutku poslovnom čovjeku tijekom sklapanja unosnih pregovora

Službenik Vatikana navodno je ponudio prostitutku poslovnom čovjeku tijekom sklapanja unosnih pregovora

Izvor: https://www.logicno.com/politika/sluzbenik-vatikana-navodno-je-ponudio-prostitutku-poslovnom-covjeku-tijekom-sklapanja-unosnih-pregovora.html

Samir A.
31/03/2021

Poduzetnik je također tvrdio da mu je dužnosnik prijetio i da se hvalio ucjenama visokih svećenika još u Rimu.

Poslovni čovjek, Gianluigi Torzi, koji je posredovao u ugovoru o imovini Svete Stolice u Londonu vrijednom 300 milijuna funti, rekao je da mu je Fabrizio Tirabassi, visoki laički dužnosnik Vatikana, koji je sudjelovao u toj kupnji, navodno ponudio usluge prostitutke, što prenosi The Times, pozivajući se na presudu Visokog suda.

Prema novinama, Torzi je također tvrdio da mu je Tirabassi “prijetio i da se otvoreno hvalio ucjenom starijih svećenika u Rimu.”

Poduzetnik se navodno zabrinuo za Tirabasijevo ponašanje i čak je te podatke prenio papi Franji tijekom privatnog sastanka.

Ovakav razvoj događaja dogodio se kad je krunski sud u Southarku opozvao raniju naredbu kojom su zamrznuta Torzijeva sredstva, jer ga je Vatikan teretio za iznudu, pronevjeru, tešku prijevaru i pranje novca.

Vatikanski tužitelji ranije su tvrdili da je Torzi bio umiješan u zavjeru radi prijevare Vatikanskog državnog tajništva “i iznudio od njega milijune eura, dijelom i putem naknada, koje je Vatikan nazvao pretjeranim”, kako kaže Reuters.

Odvjetnici koji zastupaju Torzija inzistirali su na tome da su poslovanje poduzetnika, izravno ili neizravno, odobrili najviši vatikanski dužnosnici, uključujući državnog tajnika kardinala Pietra Parolina i njegovog zamjenika za opće poslove, nadbiskupa Edgara Pena Parru.

U presudi suda spominje se kako su vatikanski odvjetnici nastojali pokazati “zaprepaštenje viših vlasti” zbog nekih financijskih detalja posla oko kojeg su pregovarala dva niža dužnosnika u Tajništvu, iako je sudac Tony Baumgartner presudio da su, ako je to slučaj, Parolin i Pena Parra “zacijelo bili u potpunosti prevareni.”

“Sudac je s pravom utvrdio vrlo zabrinjavajuće propuste Vatikana u pogledu otkrivanja svih činjenica vezanih za slučaj,” rekao je James Mullion, jedan od Torzijevih odvjetnika. “Ljudi koji su potpisali ugovore potpisivali su ih s ovlastima Vatikana.”

Sudac je također spomenuo opoziv prethodne presude, koja je rezultirala zamrzavanjem neke Torzijeve imovine djelomično, zbog ”zapanjujuće i zastrašujuće činjenice u vezi sa skrivanjem informacija od strane Vatikana.”


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: