ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Bivši nadbiskup ispričao se zbog seksualnog zlostavljanja, papa Benedikt sve znao

Bivši nadbiskup ispričao se zbog seksualnog zlostavljanja, papa Benedikt sve znao

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/bivsi-minhenski-nadbiskup-ispricao-se-zbog-afere-seksualnog-zlostavljanja/2334961.aspx

Hina

Bivši nadbiskup ispričao se zbog seksualnog zlostavljanja, papa Benedikt sve znao
Foto: Wikipedia

BIVŠI minhenski nadbiskup kardinal Friedrich Wetter ispričao se danas zbog pogrešnih odluka u vezi sa zapošljavanjem svećenika koji je već bio osuđivan zbog pedofilije, u skandalu koji je potresao Katoličku crkvu i u kojem se proziva i bivšeg papu Benedikta XVI.

“Taj svećenik nije trebao biti ponovo primljen u pastoralnu službu i zbog toga mi je iskreno žao”, stoji u priopćenju nadbiskupije München/Freisung objavljenom u ime kardinala Friedricha Wettera, koji je od 1982. do 2008. obnašao dužnost nadbiskupa.

No on istodobno odbacuje svoju odgovornost oko daljnjih slučajeva pogrešnog odnosa Katoličke crkve prema slučajevima zlostavljanja maloljetnika, dodaje se u priopćenju.

Ponovio seksualno zlostavljanje nakon premještaja

Wetter se ispričao zbog slučaja svećenika koji je iz jedne crvene zajednice bio premješten u drugu unatoč tomu što je bio osuđen zbog seksualnog zlostavljanja te mu je omogućena pastoralna služba. Seksualno zlostavljanje ponovio je i na novoj dužnosti.

Prošli tjedan je objavljeno vještačenje, načinjeno po nalogu Wetterovog nasljednika kardinala Reinharda Marxa, prema kojemu je Wetter “krivo postupio” u 21 slučaju zlostavljanja djece. Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno se bivšem nadbiskupu predbacuje da nije ili da nije u dovoljnoj mjeri reagirao na slučajeve zlostavljanja maloljetnika.

Papa Benedikt XVI. znao za zlostavljanje

U vještačenju se govori o ukupno 497 žrtava seksualnog zlostavljanja maloljetnika u minhenskoj nadbiskupiji nakon 1945.

Isto vještačenje je i bivšem papi Benediktu XVI., koji je funkciju minhenskog nadbiskupa obnašao do 1982., utvrdilo “pogrešno ponašanje” u slučaju svećenika koji je usprkos optužbama za seksualno zlostavljanje bio ponovo raspoređen u službu.

Sadašnji nadbiskup, kardinal Reinhard Marx, također je u izvješću naveden kao odgovoran za nepoduzimanje odgovarajućih mjera vezano za dva slučaja seksualnog zlostavljanja.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: