ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Što piše u arhivi organiziratora ‘štakorskog kanala‘ kroz koji su bježali nacisti, ustaše i slični katolici

Što piše u arhivi organiziratora ‘štakorskog kanala‘ kroz koji su bježali nacisti, ustaše i slični katolici

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/sto-pise-u-arhivi-organiziratora-stakorskog-kanala-kroz-koji-su-bjezali-nacisti-ustase-i-slicni-katolici-15182248

Dogovorena suradnja Teutonskog zavoda i Muzeja holokausta u Washingtonu omogućit će preciznije utvrđivanje povijesnih činjenica

Piše:

Inoslav Bešker

Objavljeno: 10. travanj 2022. 22:13

Rimski Papinski Teutonski zavod sv. Marije od Duše ugovorio je suradnju s Muzejom holokausta u Washingtonu, u sklopu koje će biti digitalizirana i učinjena dostupnom arhivska građa Teutonskog zavoda. Najzanimljivije će biti uočiti i doznati što piše u arhivu koji je ostavio dugogodišnji rektor biskup Alois Hudal, za koga je utvrđeno da je bio glavni organizator “štakorskog kanala” kroz koji je ratnim zločincima katolicima – nacistima, ustašama i sličnima – omogućen spasonosan bijeg od pravde u Južnu Ameriku. Posrijedi je, pišu u nedjelju u Rimu, proces “denacifikacije” jednog dijela crkvene prošlosti.

Štajerski Austrijanac mons. dr. Alois Karl Hudal bio je od 1923. do 1953. rektor Papinskoga Teutonskog zavoda svete Marije od Duše. U Rimskoj crkvi su teutonskim nazivom – od zavoda do istoimenoga vatikanskoga groblja – objedinjeni vjernici germanskih jezika nekadašnjega Svetoga Rimskog carstva: Austrijanci, Nijemci, Nizozemci i Belgijanci. Mons Hudal je bio antikomunist i antiliberal, protivnik parlamentarne demokracije i pobornik populističkog autoritarnog nacionalizma (u knjizi napisanoj 1917. zapisao je da je “vjernost zastavi – vjernost Bogu”). Njegove su ideje bile slične onima koje su zastupali fašistoidni katolici kao što su bili Austrijanci Dolfuss i Schuschnigg, Nijemac von Papen, odnosno Portugalac Salazar. Napisao je knjigu “Temelji nacionalnog socijalizma”, pa ju je poslao Hitleru s posvetom “novom Siegfriedu njemačke veličine”. Dijelio je naciste na “zle”, “ljevičare” (na primjer Himmler i Rosenberg) i “dobre”, “konzervativne” (na primjer Hitler), koji će obraniti Katoličku crkvu od “istočne opasnosti”. Nije neuobičajeno što i Vladimir Putin zastupa u biti istu doktrinu, ali u zrcalnom smjeru, po kojoj su oni koji se opiru pravoslavnome ruskom imperijalizmu – “nacisti” (neki naravno jesu, ali su relativno sitna manjina). Ta je knjiga od Hudala udaljila dotadašnje zaštitnike: papu Pija XI i kardinala državnog tajnika Eugenija Pacellija (budućega Pija XII).

Poznato je, također, ali ne baš obilato dokumentirano, da je Hudal bio glavni organizator “štakorskog kanala”. Uostalom, Uki Goñi u knjizi o dolasku tih zločinaca u Argentinu navodi kao Hudalova glavnog pomagača u tom pothvatu vlč. Karla (zapravo Dragutina) Petranovića, za koga tvrdi da je bio i ustaški dužnosnik u Ogulinu, gdje je pod ustaškim režimom, po istom izvoru, ubijeno oko 2000 pravoslavnih Srba. Tu se također tvrdi da je baš vlč. Petranović naredio uhidbu i pogubljenje “70 uglednih Srba”.

Petranović je, prenosi Wikipedia na njemačkome, našao utočište u Genovi, u arhidijecezi koju je od 1946. vodio monsinjor Giuseppe Siri, kasnije kardinal. Djelovao je kroz katoličku humanitarnu organizaciju Auxilium, te je, u njezino ime, tvrdi Goñi, surađivao u Rimu s humanitarnom Bratovštinom sv. Jeronima koju je u zgradi Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima vodio o. dr. Krunoslav Draganović, s hrvatskim Caritasom (kojemu je pokrovitelj bio bl. nadbiskup Alojzije Stepinac, kasnije kardinal), s madžarskim svećenikom u Italiji Edoardom Dömöterom, sa SS-ovcem Reinhardom Koppsom koji je imao vezu u argentinskoj peronističkoj vlasti, s argentinskim imigracijskim uredom DIAE (koji je provodio politiku generala Juana Peróna) itd. Upravo je Petranović u Genovi osiguravao prijevoz “štakorima” u Južnu Ameriku. Oni su prethodno u Rimu skrivani po samostanima i inim crkvenim zdanjima, dobivali izbjegličke dokumente Crvenoga križa s lažnim imenima, a onda pod tom fasadom emigrirali u Južnu Ameriku (tako je i dr. Ante Pavelić, poglavnik Ustaškog pokreta koga je u nedjelju u Splitu hvalio izaslanik Plenkovićeve vlade, nakon skrivanja u Rimu otputovao iz Genove kao inženjer Pal Aranyos (znao je madžarski još iz Janka Puszte, a inicijali su odgovarali onima na rublju).

Uz pomoć mons. Hudala u Argentinu, u San salvador de bariloche, utekao je i SS-ovac Erich Priebke, organizator pokolja rimskih talaca, pretežno Židovâ, u Ardeatinskim jamama. Odlukom pape Frane Priebkeu je, kad je umro u kućnom zatvoru u Rimu, odbijen privilegij katoličkog sprovoda, jer se nikad nije pokajao za svoje zločine.

Dogovorena suradnja Teutonskog zavoda i Muzeja holokausta omogućit će preciznije utvrđivanje povijesnih činjenica, ali teško da će promijeniti percepcije u nostalgičara fašističkoga “novog poretka”.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: