ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Razotkrivanje mračne strane Majke Tereze: “Časne nisu dobro skrbile o bolesnima”

Razotkrivanje mračne strane Majke Tereze: “Časne nisu dobro skrbile o bolesnima”

Index Magazin

Izvor: https://www.index.hr/magazin/clanak/razotkrivanje-mracne-strane-majke-tereze-casne-nisu-dobro-skrbile-o-bolesnima/2362656.aspx?index_ref=naslovnica_magazin_ostalo_d

Razotkrivanje mračne strane Majke Tereze: "Časne nisu dobro skrbile o bolesnima"
Screenshot: YouTube

MAJKA TEREZA za života je bila poznata kao zaštitnica bolesnih i siromašnih, no dokumentarni film britanske televizijske kuće Sky Majka Tereza: za ime Božje prikazuje, kako prenosi Unilad, njenu mnogo mračniju stranu.

Majka Tereza je 1969. godine postala svjetski poznata nakon što je BBC objavio dokumentarac koji je prikazivao njen rad u Indiji, koji je uključivao organizaciju pučkih kuhinja, mobilnih klinika, otvaranje sirotišta i škola. Nobelovu nagradu za mir dobila je deset godina poslije.

“Časne nisu liječile ljude, nego su molile za njih”

Međutim, ozbiljne kritike primila je zbog svog stava u slučaju zlostavljanja djece u Crkvi, kada je za zlostavljanje optužen velečasni Donald McGuire. Ona je tada kod vlasti lobirala za njega pišući im pisma i uvjeravajući ih kako je nevin, što je navodno omogućilo velečasnom da dalje zlostavlja djecu. Osim toga, predbacuje joj se i što je većinu novaca, koje je njena organizacija primila kroz donacije, prebacila u Vatikansku banku.

U dokumentarcu se pojavljuju i svjedoci, poput doktora Jacka Pregera, koji su radili u organizaciji Majke Tereze.

“Časne se nisu propisno skrbile o ljudima. Iste su se igle koristile više puta i nisu bile sterilizirane. Jednoj ženi, koja je trpjela bolove zbog opeklina, nisu htjeli dati analgetike, ja sam joj ih prokrijumčario. Imale su dovoljno novca da vode pristojnu bolnicu za siromašne, ali to se nije dogodilo. Govorile su: ‘Molit ćemo da im se olakšaju bolovi’, a nisu ništa učinile kako bi ih liječile”, rekao je liječnik u dokumentarcu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: