ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Crkva zlostavljače skrivala u Južnoj Americi

Crkva zlostavljače skrivala u Južnoj Americi

Izvor: https://www.dw.com/hr/crkva-zlostavlja%C4%8De-skrivala-u-ju%C5%BEnoj-americi/a-62138840

Prema istraživanju TV magazina Report München i španjolskog dnevnika El País, svećenici osumnjičeni za zlostavljanje potajno su slani u Južnu Ameriku. Zbog toga ih tužitelji u njihovim domovinama nisu mogli pronaći.

Početkom 1960-ih, njemačko državno odvjetništvo je tražilo nalog za uhićenje jednog svećenika iz Süpplingena u Donjoj Saskoj. Na njega se sumnjalo da je više puta imao spolni odnos s dječacima u svojoj grupi mladih. No, istražitelji su godinama tapkali u mraku, svećenika nisu mogli pronaći. Sakrio se u Južnoj Americi. Skrivali su ga visoki crkveni dužnosnici.

Jedan od voditelja ove akcije bio je Emil Stehle (1926.-2017.), ugledni teolog. To je dokumentirano ranije tajnim crkvenim zapisima. Stehle, koji je kasnije poslan za biskupa u Santo Domingo de los Colorados u Ekvadoru, tada je bio voditelj koordinacijskog ureda “Fidei Donum” Njemačke biskupske konferencije i odgovoran za misionarski rad u Latinskoj Americi.

Senzacionalno otkriće dokumenata

Antje Niewisch-Lennartz, predsjednica istražnog povjerenstva biskupije Hildesheim, pokrenula je slučaj. Bivša sutkinja i bivša ministrica pravosuđa Donje Saske slučajno je došla do spisa ovog svećenika iz Süpplingena. Dokumenti su bili u neotvorenoj kutiji u biskupijskom arhivu. Tu je bilo pismo Stehlea iz 1976. godine, koje je označeno kao strogo povjerljivo i opisivalo kako postupiti u svećenikovu slučaju.

Između ostalog, Emil Stehle je u pismu tadašnjem biskupu Hildesheima, Heinrich Maria Janssenu, sugerirao da se „gospodin koji se ovdje ne spominje treba zaposliti negdje drugdje, ne samo u drugoj biskupiji, nego i u drugoj državi. Smijem u skladu s Vašim pismom pretpostaviti da ste suglasni s tim da Vam ne imenujem novo mjesto njegovog angažmana i Vi stoga trećim licima ne budete mogli dati informaciju o tome.”

Tvrdnja o zataškavanju

Uvijek novi dokumenti koji svjedoče o u pogreškama u odnosu prema slučajevima zlostavljanja

Svećenik iz Süpplingena, čije je pravo ime, prema spisima, izbrisano iz službenih crkvenih dokumenata, živio je nesmetano u Paragvaju i očito nikada nije procesuiran za svoje postupke. Adveniat, biskupska humanitarna organizacija za Latinsku Ameriku, financirala je njegov boravak. Niewisch-Lennartz pretpostavlja da je postojao sustav u slanju crkvenih zlostavljača. “Način na koji je ovo pismo napisano pokazuje da se vjerojatno nije radilo o izoliranom slučaju. Umjesto toga, opisuje postupak kako to učiniti ako želite natjerati nekoga da nestane”, kaže ona u razgovoru za TV magazin javnog servisa ARD Report München.

Drugi slučajevi dogovaranja između biskupa

Istraživanja prema istraživanjima Reporta i španjolskih novina “El País” pokazuju da je Stehle također pomagao svećenicima iz drugih zemalja da izbjegnu kazneni progon. 1990. godine, na primjer, jedan španjolski svećenik iz Barcelone, protiv kojeg je jedan ministrant iznio ozbiljne optužbe za zlostavljanje, našao je utočište u Stehleovoj biskupiji u Ekvadoru, čak ga je proglasio svojim privatnim tajnikom. Pisma u tajnom biskupijskom arhivu Santo Dominga u Ekvadoru dokumentiraju da su prije toga morali postojati dogovori na najvišoj razini – između biskupa iz Barcelone Ricarda Maria Carlesa i Emila Stehlea, tadašnjeg biskupa Santo Dominga de los Coloradosa.

Drugi slučaj je iz Kolumbije. Prema biskupiji Cali u Kolumbiji, svećenik optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika također je poslan u Stehleovu biskupiju u Santo Domingo de los Coloradosu.

„Nulta tolerancija” pod sadašnjim biskupom

Pod okriljem sadašnjeg biskupa biskupije Santo Domingo de los Colorados, Bertrama Wicka, biskupija u Ekvadoru trenutno radi na rasvjetljavanju deset starih slučajeva seksualnog zlostavljanja u biskupiji koji datiraju još iz vremena Emila Stehlea i njegovog nasljednika. Prema riječima pravnog vikara biskupije, Jorgea Apola, istraga traje od 2016.: “Svećenik je pobjegao iz Santo Dominga, ne znamo gdje je. Drugi svećenik je bio ovdje u Santo Domingu, ali on potječe iz Kolumbije. Ondje je sada u zatvoru.”

Optužbe o zlouporabi protiv biskupa Stehlea

Sam Stehle je od tada optužen za seksualno zlostavljanje. Prema istraživanju novinara, više od deset žena prijavilo se crkvenim vlastima, kaže se da je najmlađa žrtva imala jedanaest godina u vrijeme zločina.Dvije žrtve su sada prekinule šutnju.

Na pitanje za komentar Njemačka biskupska konferencija je odgovorila: “Ponašanje Emila Stehlea je za prijekor u svakom pogledu.” Svi dokumenti iz Koordinacijskog centra “Fidei Donum” trenutno se, kako se dalje navodi, ispituju, na “naznake slučajeva seksualnog zlostavljanja ili prikrivanja seksualnog zlostavljanja”. Rezultati bi, kako je dalje navedeno, mogli biti dostupni kasnije ovog mjeseca.

(dpa, KNA)


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: