ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » I ove je godine održana misa za ustaške mučenike. Prebacili su ju u Crkvu svetog Marka, odmah do Vlade i Sabora

I ove je godine održana misa za ustaške mučenike. Prebacili su ju u Crkvu svetog Marka, odmah do Vlade i Sabora

Izvor: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/i-ove-je-godine-odrzana-misa-za-ustaske-mucenike-prebacili-su-ju-u-crkvu-svetog-marka-odmah-do-vlade-i-sabora/

Misa se dosad održavala u Bazilici srca Isusova u Palmotićevoj ulici

Ovog utorka u Crkvi svetog Marka na Gornjem gradu održana je misa zadušnica za 35 ustaških časnika, pišu Novosti. Iako se ta misa, kao ona za Antu Pavelića, prethodnih godina održavala u isusovačkoj Bazilici srca Isusova u Palmotićevoj ulici, ove godine odlučili su ju premjestiti.

 

“Bolno sjećanje za 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH”, kako je najavljeno, održano je u utorak, u 19 sati, na 74. obljetnicu strijeljanja 18 generala koji su šest dana ranije osuđeni na smrt na suđenju u Beogradu. Uhićeni su 7. srpnja 1945. na Bleiburgu otkud su otpremljeni u zatvor na zagrebačkoj Novoj Vesi i kasnije u Beograd. Ostali uhvaćeni osuđeni su na zatvorske kazne.

Poziv na misu

Misu, koja se ove godine održavala na Trgu svetog Marka gdje se nalaze najviše državne institucije zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti, najavljivalo je nekoliko desničarskih portala. Pritom je upućen apel počasne predsjednice Hrvatskog pokreta za život i obitelj i predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva Ružice Ćavar, koja je pozvala sve hrvatske domoljube, kao i “sve Hrvate Domovine i svijeta” da se pridruže svetim misama zadušnicama hrvatskim mučenicima.

Antifašistički dnevnik prošle je godine pisao kako se među osuđenim časnicima za koje je organizirana misa nalaze i ustaški general Antun Nardeli koji je u pohodu na istočnu Bosnu naredio ovako: “Sve što hoda na dvije noge – ubijte, a sve što hoda na četiri noge – dovedite”. Pisali su i kako se na misi moli i za Josipa Šolca, Artura Gustovića i Mirka Gregorića koji su odgovorni za pokolje na Kozari te za generala Tomislava Sretića koji je vodio Prvu ličku ustašku bojnu i kojem su pjevali pjesme u ime pokolja.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: