ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Pronađeni dokazi da je papa Pije XII znao za ubistva Jevreja

Pronađeni dokazi da je papa Pije XII znao za ubistva Jevreja

Izvor http://www.politika.rs/sr/clanak/453317/Pronadeni-dokazi-da-je-papa-Pije-XII-znao-za-ubistva-Jevreja

petak, 01.05.2020. u 19:28

JERUSALIM – Nemački naučnici koji proučavaju novootvorene arhive Vatikana pronašli su dokaze da je papa Pije XII znao za masovna ubistva Jevreja u Drugom svetskom ratu iz svojih sopstvenih izvora ali ih je skrivao od vlade SAD, prenosi izraelska štampa. Arhive su otvorene 2. marta ali su ubrzo zatvorene zbog krize nastale usled pandemije koronavirusa.

Mnogi od 200 naučnika koji su tražili pristup arhivama su odložili svoja putovanja u Vatikan ali je nemački tim predvođen istoričarem Hubertom Volfom s Univerziteta Minster započeo proučavanje i već došao do otkrića.

 

Volf je izjavio za katolički nedeljnik „Kirche Leben” da je njegov tim našao dokumente koji su isključeni iz radova jezuita od jedanaest tomova o holokaustu još pre četiri decenije, očigledno da se zaštiti papa Pije i njegov imidž.

Neke jevrejske organizacije i istoričari su govorili da je Pije koji je bio poglavar Rimokatoličke crkve od 1939. do 1958. godine ćutao za vreme holokausta i nije učinio dovoljno da spasi živote, podsećaju izraelski mediji.

Oni koji ga brane u Vatikanu i van njega su tvrdili da je vodio tihu diplomatiju, te da je ohrabrivao manastire i verske institucije da kriju Jevreje, prenosi Beta.

U septembru 1942. je jedan američki diplomata dao Vatikanu tajni izveštaj koji je pripremila Jevrejska agencija, a koji dokumentuje masovna ubistva oko 100.000 Jevreja iz Varšavskog geta. Takođe je navedeno da je oko 50.000 Jevreja ubijeno u Lavovu u Ukrajini pod okupacijom Nemačke.

SAD su pitale da li Vatikan može da potvrdi izveštaj iz sopstvenih izvora, ali su dobile negativan odgovor.

Međutim, u nedelji kada su arhive otvorene, Volf, stručnjak koji se bavi odnosima pape Pija XII i nacista i njegov tim su pronašli belešku koja potvrđuje da je papa pročitao američki izveštaj, kao i dva dokaza da je Vatikan potvrdio izveštaje o ubistvima.

U jednom pismu ukrajinskog katoličkog nadbiskupa Lavova, Andreja Šeptitskog poslatom mesec dana pre američke molbe, piše o masakru 200.000 Jevreja u Ukrajini pod „đavolskom” nemačkom okupacijom.

U drugom slučaju jedan italijanski biznismen je ispričao monsinjoru Đovaniju Batisti Montiniju, budućem papi Pavlu VI, o „neverovatnom kasapljenju” Jevreja koje je video tokom posete Varšavi.

Montini je o tome izvestio državnog sekretara Vatikana kardinala Luiđija Maljoneja, navodi se u izveštaju.

Ta dva izveštaja detaljno su navedena u dokumentu Anđela Delakve iz državnog sekretarijata koji je kasnije postao kardinal, rekao je istoričar Volf hamburškom dnevniku „Die Zeit”.

Delakva je u pismu upozorio da ne bi trebalo verovati u jevrejski izveštaj jer Jevreji „lako preteruju”, a istočnjaci, aludirajući na nadbiskupa Šeptitskog „zaista nisu primer poštenja”.

„To je ključni dokument koji je skrivan od nas jer je jasno antisemitski i pokazuje da papa Pije XII nije govorio protiv holokausta”, rekao je Volf dodavši, da su uz to ranije objavljeni tomovi izmešani hronološki tako da je teško razumeti kontekst preduzetih akcija.

Istraživači su našli i tri fotografije koje prikazuju mršave zatočenike i leševe bačene u masovnu grobnicu.

Jedan Jevrejin ih je dao papskom nunciju u neutralnoj Švajcarskoj da ih pošalje u Vatikan koji je potvrdio da ih je primio dve nedelje kasnije.

Jevrejske organizacije i istoričari godinama su tvrdili da Vatikan ne može da proglasi papu Pija XII za sveca dok se arhive u potpunosti ne otvore.

Takođe su tražili da se to odloži dok ne premine generacija preživelih u holokaustu.

Papa Benedikt je 2009. godine potvrdio da je Pije živeo životom u skladu sa herojskom hrišćanskom vrlinom i preostalo je da se samo potvrdi da se desilo čudo.

Papa Franja je 2014. godine rekao da to nije utvrđeno što sugeriše da je proces proglašenja za sveca zaustavljen, bar za sada.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Prevedi ovaj blog

%d blogeri kao ovaj: