ZLOČINI I NASILJA NE ZASTARIJEVAJU

Početna stranica » Korijeni zločina u vjerskim institucijama » Isus iz Nazareta je jasno iskazivao i naglašavao da put k Bogu ne ide preko kršćanskih zajednica u okviru državnih crkava

Isus iz Nazareta je jasno iskazivao i naglašavao da put k Bogu ne ide preko kršćanskih zajednica u okviru državnih crkava

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kome vjerovati: Onome koji je donio Božje učenje na zemlju ili onima koji za sebe tvrde da ih je Bog ovlastio da budu njegovim posrednicima – iako je Isus jasno izrekao da Bog ne treba posrednike između Sebe i ljudi!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Isus iz Nazareta, Krist Božji reče: “Ja Sam put, istina i život, nitko neće doći Ocu osim preko Mene.”…. Crkve tvrde drugačije – da se u kraljevstvo nebesko može  doći samo preko “majke crkve”.

Isuz iz Nazareta: 

Moglo bi se uostalom odgovarajuće reći i o svim sakramentima:

Isus nije krstio;

Isus nije slušao ispovijedi;

Isus nije dijelio pričest;

Isus nije krizmao;

Isus nije posvećivao svećenike;

Isus nije blagoslivljao brakove;

Isus nije pomazivao bolesnike. 

Sve ceremonije i kultovi su stanja razvoja s korijenima u mnogobožačkim  narodima.

Postavlja se pitanje: Kojem zaposlenom je tako dobro kao jednom službujućem teologu?

Višestruko nezamislivim i u tajnosti držanim bogatstvom službenih crkava, koje sigurno više neće proći kroz iglene uši, o čemu je Isus rekao “Prije će deva proći kroz iglene uši, nego što bogataš dospije u Kraljevstvo Božje”

Isus je između ostalog učio: “Ne trebate skupljati blaga na zemlji, gdje će ih moljci i hrđa izjedati i gdje će lopovi provaliti i pokrasti ih.” A pri kraju Ivanovog Otkrivenja, u svezi s  Babilonskom  bludnicom – simbolom profanirane crkve s pravom se kaže: “Iziđite iz nje, moj narode, da nemate udjela u grijesima njenim i da ništa ne primite  od njezinih muka.”

 Biskup Ignacije od Antiohije već je u 2. stoljeću rekao: “Bez biskupa ne trebate uopće ništa činiti… tko odaje čast biskupu, bit će čašćen od Boga. Tko čini nešto bez biskupa, služi vragu.”

Isus je Svojim učenicima prenio principe zajedništva: “Znate da oni koji slove kao vladari, ugnjetavaju svoje narode, a moćnici zlorabe svoju moć nad ljudima. Ali kod vas ne treba biti tako, nego tko od vas hoće biti velik, treba biti vaš sluga, a tko od vas želi biti prvi, treba biti rob sviju.” (Mk 10, 42-44)

“Svaki koji proklinje svog oca ili svoju majku, kažnjava se smrću. Budući da je prokleo svog oca ili majku, neka njegova krv padne na njega (3. Moj 20, 9) 

“Čovjek koji sa ženom svoga bližnjeg načini preljub, kažnjava se smrću – preljubnik i preljubnica (3. Moj 20, 10)

“Tko ruži ime Božje kažnjava se smrću: cijela zajednica neka ga kamenuje. Stranac kao i domaći mora biti ubijen ako ruži ime Božje” (3. Moj 24, 16)

“Ako uhvate muškarca kako leži kod udane žene, tada neka oboje umru, muškarac koji je ležao kod žene i žena.” (5. Moj 22, 22)

Isus je pak rekao:”Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen…” Tko je govorio istinu? Isus ili “Bog” navodno preko Mojsija? Dvije suprotne izjave. Koja je točna?

Svećenici nisu imali iskustvo s Bogom, nego su upravljali jednim zakonom i s još više od 600 zapovijedi i zabrana koje su  mu oni pridodali. O tome je Isus rekao: “Natovarili ste ljudima teško breme zakona i zapovijedi, a sami ga ne nosite”. (Mt 23, 4)


Komentiraj

Prevedi ovaj blog